Τελευταία Άρθρα

Ημικρανία & Covid – 19

Μια και αρκετοί ασθενείς με ημικρανία έχουν θέσει σχετικά ερωτήματα, παραθέτουμε τα στοιχεία σχετικά με το τι ισχύει για ασθενείς με ημικρανία σε σχέση με την πανδημία του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ασθενείς με ημικρανία δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID-19. Αν νοσήσουν, δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με ημικρανία δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τη νόσο COVID-19, εκτός αν έχουν συνοδά νοσήματα, όπως για παράδειγμα παθήσεις του αναπνευστικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος.
Σε περίπτωση νόσησης από Covid-19, ενδέχεται να εμφανιστούν κεφαλαλγίες, όπως άλλωστε και σε κάθε εμπύρετο λοίμωξη, αλλά ενδέχεται να επιδεινωθούν και οι κρίσεις ημικρανίας. Αν έχετε ημικρανία και παρουσιάσετε σημαντική έξαρση των κρίσεων ή αν εμφανίσετε νέου τύπου κεφαλαλγία, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ειδικά αν έχετε και πυρετό.•Παρά τα όσα ακούστηκαν, δεν υπάρχει ως τώρα καμία επιστημονική απόδειξη πως η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων επιδεινώνει την πορεία της νόσου COVID-19. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη θεραπεία που μπορεί να λαμβάνει κανείς για την αντιμετώπιση κρίσεων ημικρανίας, αλλά και για τις προληπτικές θεραπείες.

Η αρχική ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization-WHO) ανακλήθηκε, με βάση τα δεδομένα και δεν προτείνεται η αποφυγή ιβουπροφαίνης ή άλλων μην στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (δείτε σχετικά εδώ). Μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε κανονικά την αναλγητική σας θεραπεία για την ημικρανία , ενώ αν έχετε οποιονδήποτε προβληματισμό, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.•Με δεδομένη την έκταση της επιδημίας, καλό είναι να αποφύγει κανείς την επίσκεψη σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για χορήγηση θεραπείας για κρίση ημικρανίας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και διασφαλίστε πως έχετε αρκετές και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας και κάνετε την κατάλληλη προληπτική αγωγή, αν απαιτείται.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε την καλύτερη δυνατόν θεραπεία για την ημικρανία σας. Διατηρήστε τακτική επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας και συμβουλευτείτε τον για την θεραπεία σας. Σε καμία περίπτωση, μη διακόπτετε πρόωρα, μην αλλάζετε τη δόση, αλλά ούτε παρατείνετε την λαμβανόμενη αγωγή, χωρίς επικοινωνία με τον ιατρό σας.

Λόγω της κατάστασης και του περιορισμού μετακινήσεων, προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν καλό τρόπο ζωής και ένα τακτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα. Δώστε προσοχή στις ώρες ύπνου και στα γεύματα σας. Πίνετε αρκετό νερό, κάντε καθημερινά ήπια άσκηση εντός ή εκτός του σπιτιού σας. Φροντίστε να έχετε αρκετό απόθεμα από τη φαρμακευτική σας αγωγή.•Μην ξεχνάτε πως το stress, που αυτή την εποχή είναι αναμενόμενο να είναι αυξημένο, είναι παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις ημικρανίας.Ενημερωθείτε υπεύθυνα και χωρίς πανικό για την πανδημία COVID-19, όπως για παράδειγμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Με δεδομένες τις συνθήκες, προτιμήστε την επικοινωνία με τον ιατρό μέσω βιντεοκλήσης, αντί για φυσικό ραντεβού. Αυτό ισχύει για όλες τις επανεξετάσεις, αν δεν περιλαμβάνουν κάποια θεραπεία που απαιτείφυσική παρουσία (για παράδειγμα, χορήγηση Botox ή Block περιφερικών νεύρων). Σε περίπτωση ανάγκης για αρχικό ραντεβού, εφόσον η κατάσταση της ημικρανίας σας το απαιτεί, επικοινωνήστε αρχικά με τον ιατρό και διερευνήστε αν είναι εφικτό να γίνει με βιντεοκλήση. Αν τελικά απαιτηθεί, λόγω της περίπτωσης, να γίνει με φυσική παρουσία, λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Βεβαιωθείτε πως τις τηρεί και το ιατρείο που θα επισκεφθείτε.

Ημικρανία & Covid – 19
read more

Τα αίτια που προκαλούν την ημικρανία

Παρά την έντονη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα αίτια που προκαλούν την ημικρανία δεν είναι απόλυτα γνωστά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατά την φάση της αύρας μερικά από τα αγγεία που αιματώνουν το κεφάλι στενεύουν, με αποτέλεσμα μερικές περιοχές του εγκεφάλου να μην αιματώνονται καλά.

Τα αίτια που προκαλούν την ημικρανία

Τα αίτια που προκαλούν την ημικρανία
read more

Μαζί στο ταξίδι της Άνοιας

Μαζί στο ταξίδι της Άνοιας

Από την στιγμή που σας ανακοινώθηκε ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας οφείλονται σε μια αρχόμενη ανοϊκή συνδρομή, ξεκινάνε πολύ σημαντικά πράγματα στην ζωή σας. Δεν τελειώνει η ζωή σας με την αρχή της άνοιας. Απλά έχει άλλο χρώμα. Αρχικά δεν πρέπει να φοβηθείτε και να απογοητευτείτε γιατί απλά ΔΕΝ είστε μόνοι σας. Το ταξίδι αυτό θα το κάνετε με μεγάλη παρέα! Μαζί σας θα είναι οι δικοί σας άνθρωποι καθώς και όλοι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν γνώση, εμπειρία και αγάπη για εσάς και την οικογένειά σας.

Μην ακούτε τους γύρω σας που συνεχώς λένε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αντιθέτως σας περιμένει πολλή δουλειά, και ίσως κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σας δραστηριότητες και τον τρόπο σκέψης σας.

Μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι οι εξής:

Μαζί στο ταξίδι της Άνοιας
read more

Χρόνιες διαταραχές ύπνου

Χρόνιες διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται με τη μορφή της αϋπνίας ή με τη μορφή της υπνηλίας. Σήμερα η ιατρική επιστήμη μελετάει τον ύπνο με ειδικές μελέτες ύπνου και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου σε νοσοκομειακό περιβάλλον με την απαιτούμενη υποδομή.

Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από δυσχέρεια επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου από ενδιάμεση αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρώιμη αφύπνιση ή συνδυασμούς των παραπάνω. Συχνά οφείλεται σε στρες ή σε ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί όμως να υποκρύπτει οργανικά νοσήματα όπως, παθήσεις του νευρικού συστήματος, ουραιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, διαταραχές του θυρεοειδούς, σύνδρομα αναπνευστικής δυσχέρειας, ή οργανική βλάβη από λήψη φαρμάκων.

Χρόνιες διαταραχές ύπνου
read more